"Original Ill"

Posted: септембар 24, 2010 in Beastie Boys, Rare Demo Tapes
Pre nekoliko dana odgledao sam veoma interesantan intervju sa King Ad-Rock-om (okačiću ga nekom drugom prilikom), podsetivši se tako zanimljivost iz perioda nastanka Hip Hop kulture i uticaja rap muzike na tadašnju punk scenu u New York-u, iz čega je, kao produkt, proizišla i grupa Beastie Boys. Naravno, nakon toga, bilo je neizbežno podsetiti se i legendarnog albuma „Licensed To Ill“ iz 1986. godine. Ali kakvo bi to podsećanje bilo ako se ne vratimo do samih početaka. I tako, dolazimo do albuma „Original Ill“ koji je objavljen 1997. godine, a koji je zapravo demo verzija gore pomenutog „Licensed To Ill“. Ipak, malo mi je krivo što ovo izdanje nije ponelo originalni naziv planiran za album iz ’86. a to je „Don’t Be A Faggot“.
Beastie Boys – „Original Ill“
коментари
 1. proizvodiusluga каже:

  „““….uticaja rap muzike na tadašnju punk scenu u New Yorku, iz čega je, kao produkt, proizišla i grupa Beastie Boys….““““ (!?)

  BEASTIE BOYS su bili prvo punk grupa, a ne rap. Objavili su prvi EP “Beastie Groovie“ 1982, a tek posle su postali rap band (sa punk uticajima) Neki ih nazivaju i rap rock a neki hip hop rap grupom. Nema sumnje da su počeli kao punk band.
  Tako da se ne može govoriti o “uticaju rapa na punk“ već o uticaju punka na rap! Mada je kasnije bilo i drugih grupa koji su manje ili više mešali punk i rap.

  Toliko, pozdrav! PS dobar ti je blog

 2. proizvodiusluga каже:

  Prjatelju, nije ti dobar primer jer… grupa Blondie nije punk grupa… pesma “Rapture“ je jedina takva rap pesma od te grupe…a izuzetak nije pravilo

  Ako se rap muzika “tek radjala“ (kako si i sam napisao) nije moguće da nešto što se rek radja utiče na nešto što postoji od 1975/76 (što se uzima kao početak punka, ne računajući proto punk i garage punk grupe iz 60ptih godina)
  Kao ljubitelj svake dobre muzike, mislim da je važno dati potpunu informaciju. Ako se slažemo da su BB prvo bilio punk grupa, onda je pravilnije reći da su oni imali punk uticaje u rapu. A da su bili prvo rap grupa, onda bi imali rap uticaje u punku.
  Znam da zvuči kao “šta je starije? koka ili jaje?“ ali ovde je jasno da je punk koka a da je jaje rap! (mislim samo hronološki, u datom primeru) Možda si slušao grupu STINKY FINGER? Oni su bili punk grupa sa velikim uticajem rapa… Muzika im je zaista mešavina toga. Ali to je nešto drugačije od Beastie Boysa…

  Inače, blog ti je super… Nastavi tako…
  Srdačan pozdrav!

  • keepitrealezine каже:

   Ajd da kažem da si u pravu. Loše sam se izrazio. Nisam mislio na uticaj rapa na punk kao muzički pravac, već na generaciju koja je pratila punk scenu a vremenom se okrenula ka hip hop kulturi pogotovo u Njujorku početkom ’80tih. (možeš videti primere u još par dokumentaraca na temu hip hopa da ih sad ne nabrajam, isto tako grupu Budweiser kod nas). Takođe, ni punk kao muzički pravac nije imao uticaja na rap muziku. No da ne ulazimo u polemiku, hvala ti na izdašnom komentaru. Ako želiš možeš pratiti blog na matičnoj strani http://keepitrealezine.blogspot.com i naravno sugestije su uvek dobro došle.
   P.S Nastavi da slušaš dobru muziku.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s